سه شنبه 20 خرداد 1404

flag
  • 1398/12/25 - 13:15
  • تعداد بازدید : 498
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

رعایت نکات بهداشتی درمراکز عرضه فرآورده های خام دامی ضروریست

دکتر شیرنسب رئیس اداره نظارت بربهداشت عمومی دامپزشکی لرستان از لزوم اقدامات بهداشتی، کنترلی ونظارتی که در کشتارگاههای دام وطیور ، مراکز بسته بندی وقطعه بندی مستقل ووابسته که می بایست توسط مسئولین فنی بهداشتی دامپزشکی بررسی و کنترل گردند خبرداد.

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان لرستان،دکتر شیرنسب رئیس اداره نظارت بربهداشت عمومی دامپزشکی لرستان گفت: لزوم رعایت اقدامات بهداشتی، کنترلی ونظارتی که می بایست در کشتارگاههای دام وطیور ، مراکز بسته بندی وقطعه بندی مستقل ووابسته  توسط مسئولین فنی بهداشتی دامپزشکی بررسی وکنترل شود به شرح ذیل می باشد:

  1. -   مرحله کنترل بهداشتی خودرو های حمل دام وطیور زنده :
  • علاوه برکنترل گواهی حمل بهداشتی قرنطینه ای دامپزشکی ، نظارت بهداشتی برنحوه شستشو وضدعفونی خودروها ، قفسه های حمل مرغ در کشتارگاههای طیور .
  • نظارت بهداشتی برنحوه شستشو وضدعفونی سبدها وسایل کار قلاب آویزان بودن لاشه و روشن بودن سردخانه های خودروهای حمل در کشتارگاههای دام .
  • حوضچه ضد عفونی فعال حاوی آب ومواد ضد عفونی کننده در محل ورودی کشتارگاهها
  • تعویض به موقع ماده ضدعفونی حوضچه­های موجود در درب ورودی کشتارگاه و سالن کشتار و استفاده از ماده ضد عفونی کننده با رقت مورد لزوم.

 

  1. -   مدیریت بهداشتی کشتارگاههای دام وطیور:
  • کنترل خط کشتار وکلیه دستگاههای مربوط به آن و حصول اطمینان از عملکرد مناسب نظارت بر بهداشت سالن ها ، وسایل وتجهیزات از نظر پاکیزگی و شستشو وضد عفونی روزانه ( شستشو با آب با دمای 75 درجه سانتی گراد و استفاده از مواد ضدعفونی کننده)
  • پرسنل شاغل در قسمت چنگک زنی طیور علاوه بر موارد فوق الاشاره ملزم به استفاده از عینک مناسب در هنگام فعالیت می­باشند.

 

  • دستگاه قفس شوی می بایست مجهز به سیستم آبگرم با درجه حرارت لازم جهت شستشوی قفس بوده و قبل از استفاده اطمینان کامل از کارکرد صحیح آن حاصل گردد.
  • کنترل تهویه وروشنایی مناسب ، جلوگیری از ورود جانوران و حشرات موذی به سالن ها
  1. -    نظارت وکنترل برای بهداشت فردی کارکنان :
  • نظارت بروضعیت بهداشتی کارکنان تمامی قسمت ها که از جمله آن معرفی واعزام به موقع آن ها به مراکز بهداشتی جهت انجام آزمایشات و معاینات لازم و تهیه کارت بهداشتی
  • فراهم آوردن امکانات مناسب آب گرم به منظور شستشو (از جمله استریل کننده چاقو )
  • ملزم نمودن آن ها به رعایت بهداشت فردی وداشتن لباس کار ، چکمه ، دستکش یک بار مصرف ، روپوش ، پیش بند و کلاه .
  • آموزش به کارکنان و آگاهی دادن به آن ها نسبت به تمامی مسایل بهداشتی
  • در کنار روشویی ها مواد شوینده وضد عفونی کننده دست با پایه الکی به مقدار کافی و حوله های یک بار مصرف موجود باشد .
  1. -   مدیریت بهداشتی در واحد های بسته بندی و قطعه بندی
  • جلوگیری از ارسال آلایش غیر خوراکی (جگر ، سنگدان ودل ) فاقد بسته بندی بهداشتی به مراکز عرضه .
  • کنترل و نظارت بر استفاده از ظروف وسایل بسته بندی از نظر بهداشتی و اطمینان از استاندارد بودن آن ها .

 

  1. -   مدیرت بهداشتی سردخانه ها
  • کنترل و نظارت بر برودت سرد خانه ها
  • کنترل و نظارت برنظافت و شستشو و ضدعفونی چیلر های آبی مستقر در کشتارگاههای صنعتی طیور ، اتاق سرد
  • کنترل و نظارت بر ظرفیت سرد خانه ها و نحوه چیدن پالت ها وسبدها و کنترل زمان ماندگاری فرآورده های غذایی

 

  1. -   کنترل بهداشتی خودرو های سرد خانه دار مخصوص حمل گوشت و فرآورده های خام دامی
  • کنترل خودرو هایی که دارای سرد خانه و سیستم برودتی وترموکینگ باشند
  • کنترل خودروها از نظر پاکیزگی وبهداشتی بودن آن و شستشو و ضد عفونی قبل وبعد از بار گیری
  • شستشو وضد عفونی وسایل خودروهای سرد خانه دار
  • کلیه لاشه های گوسفندی به قلاب مخصوص سقف ، ماشین مجهز به سیستم برودی آویزان از قرار دادن آن ها در کف وسیله نقلیه جدا خودداری گردد
  • لاشه گاو پس از تقسیم به 4 قطعه اجازه بار گیری داده شود
  • گوشت تولیدی باید مناسب مصرف انسانی بوده و از دیدگاه علمی fit  for human consumption  باشد وبایدمهر کد دار دامپزشکی مبدا هویت دار باشد .
  •  بدیهی است ممهور نمودن لاشه های استحصالی در کشتارگاه کمافی السابق ضروری می باشد .

 

شرایط لازم برای مراکز عرضه فرآورده های خام دامی ( قصابی ها ، مرغ فروشی ها ، فروشگاههای عرضه فرآورده های خام دامی،مراکز عرضه ماهی )

 

  1. -    متصدیان وپرسنل این مراکز می بایست در هنگام فعالیت از لباس کار مناسب اختصاصی شامل کلاه ، دستکش ، ماسک ، روپوش مناسب بهداشتی استفاده نمایند .
  2. -    متصدیان و پرسنل این مراکز از خوردن آشامیدن وسیگار کشیدن در هنگام کار پرهیز نمایند .
  3. -    یکی از راههای آلودگی مواد غذایی انتقال آلودگی از طریق سطح ، کف ، دیوار ، تجهیزات و وسایل است که گوشت وآلایش خوراکی در هنگام فرآوری ، نگهداری و حمل ونقل در تماس باشند که این آلودگی هارا می توان باشستشو وضد عفونی به نحو موثری کنترل نمود .
  4. -    روش شستشو و ضدعفونی کردن :

نظافت خشک و پاکسازی از اجسام خارجی وضایعات

شستشو با آب تمیز و پرفشار

شستشو با مواد پاک کننده

شستشو با آب پر فشار تا زدودن کامل مواد پاک کننده

آغشته کردن کف و دیوار ها با مواد ضدعفونی کننده

شستشو با آب ولرم قابل شرب وپر فشار تا پاک شدن کامل بقایای مواد ضدعفونی کننده

از یک ماده گندزدابا پایه کلره یا الکلی استفاده کنید

از تماس کافی سطوح با ماده گند زدا یی کننه مطمئن شوید

زمان مورد نیاز برای اثر گذاری گندزداها 10 تا60 دقیقه رعایت گردد.

  1. -   قطعه بندی مرغ و ماهی در محل فروشگاه یا مراکز عرضه ممنوع است .

 

کیفیت ظاهری گوشت مرغ :

اندرونه شکم از قبیل جگر ، قلب وسنگدان می بایست به طور کامل تخلیه گردد .

پرکنی کامل صورت گرفته و عاری از هرگونه ذرات خارجی باشد

مرغ در پلاستیک های سالم وتمیز بسته بندی شده وهیچ گونه خونابه یا حالت لزجی ولیزی در آن دیده نشود

پوست روی بدن سالم وبدون پارگی و عاری از هرگونه تورم خونمردگی و تغییر رنگ باشد .

 

از دست دادن وروبوسی کردن با یکدیگر پرهیز شود

فاصله یک تا دو متری جهت پیش گیری از بیماری رعایت گردد .

شستن مرتب دست ها با آب وصابون وبا استفاده از مواد ضد عفونی برپایه الکل

برای تماس با دکمه اسانسور از دستمال کاغذی استفاده گردد

حذف آبخوری ها و آب سرد کن ها به صورت موقت

سطوح ذیل در محل مورد نظر باید ابتدا تمیز و سپس ضدعفونی گردد

میز ، صندلی ، دیوار ها ، پنجره ها ، کامپیوتر ، موس و مانتینور

سرویس های بهداشتی (دستشویی ، توالت وحمام )

درب ها ، دستگیرها ، شیر آلات ، نرده ، پله ، کمد ، قفسه ، یخچال ، کابینت ، گوشی ، دستگاههای کارت خوان ، کف پوش ، کلید وپرز ها و...

 

 

  • گروه خبری : اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 250368
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب
گفتگوی آنلاین

سامانه گفتگوی آنلاین سازمان دامپزشکی کشور